Hozzávalók:
3 l víz
30 bodzavirág
3 citrom leve kifacsarva, a héját nem tenném bele, ha rákkeltő anyaggal kezelt
2-3 kg kristálycukor ízlés szerint, 1 kg felolvadása után kóstolgassuk és úgy tegyünk bele még, ha szükséges
3 dkg citromsav
1-2 dkg borkősav
(tehát 10 virághoz számítsunk 1 liter vizet, 1 citrom levét, max. 1 kg cukrot - de inkább kevesebbet -, 1 dkg citromsavat és egy kevés borkősavat)
Szép tiszta bodzavirágokat szedünk, eső után a legjobb. Virágaival lefelé beleteszem egy nagy, 5 literes befőttesüvegbe, ráöntöm a hideg vizet és a citrom levét, fakanállal kicsit lenyomkodom, konyharuhát kötök a tetejére, és hűvös helyen állni hagyom 2 napig. Időnként megkeverem.
2 nap után leszűröm egy sűrű organza anyagon keresztül egy fazékba, jól kicsavarva a ruhában a virágokat. Még hidegen belekeverem a cukrot és a citromsavat és borkősavat, amikor a cukor felolvadt, kóstolgatom, hogy elég savanykás-e, elég édes-e.
Felfőzöm a szörpöt, és forrón fémtetős üvegekbe töltöm. Én előtte mosogatógépben, magas hőfokon elmostam az üvegeket és a tetőket, így kigőzölve őket.
Szárazdunsztban hagyom kihűlni az üvegeket, így tartósítva a szörpöt.
A szörp felét borsmentával ízesítettem: forraláskor teatojásba tettem egy nagy kanálnyi borsmentateát, és azzal főztem fel a szörpöt. Ikeás, rugós teatojást használtam, a nyelét ráfűztem egy fakanál nyelére, így lógattam bele a szörpbe.
No comments:
Post a Comment