1 evőkanál kefírgomba
2-3 dl tej
A kefírkészítéshez 2-3 decis befőttesüvegeket használok. 1 evőkanálnyi hideg vagy kézmeleg vízzel lemosott kefírgombát az üveg aljára teszek. Ehhez műanyag kanalat használok, a gomba nem szereti a fémet. Leöntöm hideg vagy szobahőmérsékletű tejjel. Rácsavarom a fedőt és letakarva hagyom kb 10-12 órán keresztül. Ekkor kicsit felkavarom műanyag kanállal. Rá egy órára leszűröm műanyag szűrőn keresztül, a tál felett rázogatva a szűrőt. A szűrő lukai max 2-3 mm-esek legyenek, hogy fennakadjon a gomba. Az üvegeket elöblítem, a gombát is leöblítem, és kezdem az elejétől.
update:
5 dl-es üvegeket használok, továbbra is 1 púpozott evőkanálnyi gombához, így 24 órás kefírem van. Felkavarni is csak közvetlenül szűrés előtt kavarom fel a kefírt.
A sötét, a meleg és a kevés tej/sok gomba arány gyorsítja a kefírkészítést, a hideg, a világos, a sok tej/kevés gomba arány lassítja.
Hűtőben hideg vízben hetekig eláll a kefírgomba.
No comments:
Post a Comment