tag:blogger.com,1999:blog-25354662794928903972024-02-20T03:40:37.667-08:00mit ettemSzabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-62544351343688156502014-08-27T04:36:00.002-07:002014-08-27T04:36:58.762-07:00TEJESPITE / CLAFOUTIS2 db tojás<br />
10 dkg cukor<br />
1 csipet só<br />
vaníliakivonat <br />
15 dkg liszt<br />
2,5 dl tej<br />
1 evőkanál vaj <br />
gyümölcs<br />
<br />
A 2 tojást kikeverem robotgéppel a cukorral, sóval és vaníliakivonattal. Apránként hozzáadom a tejet és a lisztet.<br />
Alaposan kivajazott tortaformába öntöm a tésztát, a tetejére gyümölcsöt (szilvát, barackot, stb) rakok, és 180 fokos sütőben 40 percig sütöm.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-56221949079249579102013-12-14T05:26:00.000-08:002013-12-14T05:26:46.583-08:00KUKORICAKENYÉR SÜLT TÖKKEL1/2 sütőtök<br />
1 nagy tojás<br />
1 nagy pohár élőflórás joghurt<br />
2 evőkanál tökmagolaj (opcionális)<br />
2-3 evőkanál olívaolaj <br />
2 bögre kukoricaliszt<br />
1 mokkáskanál só<br />
1 teáskanál szódabikarbóna<br />
2 teáskanál sütőpor (kb fél tasak)<br />
<br />
Ez az adag egy tortaformányira vagy kis tepsire elég. <br />
<br />
A tököt feldarabolom és megsütöm. Ha megsült, a húsát pürésítem robotgép aprítójával.<br />
Egy kis - lehetőleg jó hőtartó fém - tepsit kikenek olívaolajjal.<br />
Robotgép habverőjével vagy kézimixerrel jó alaposan, magas fokozaton kikeverem a sütőtökpürét, a tojást, a joghurtot és az olajat.<br />
Egy nagy bögrében villával összekeverek egy bögrényi kukoricalisztet a sóval, sütőporral és szódabikarbónával, hogy ne maradjanak még véletlenül se csomók.<br />
Folyamatos, de alacsony fokozatú keverés közben hozzáadom ezt a bögre kukoricalisztet a sütőtökös péphez.<br />
Kimérek még egy bögre kukoricalisztet és azt is ugyanígy hozzáadom.<br />
A keveréket szilikonspatulával a kiolajozott tepsibe öntöm, egyenletesre simítom, de óvatosan, hogy a belekevert levegőt ne nyomjam ki és könnyű maradjon a tészta.<br />
Légkeveréses sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsül.<br />
<br />
Melegen és hidegen is finom, mivel kicsit sós, lekvárral vagy bármi mással, de önmagában is finom.<br />
<br />
<br />
A receptet<a href="http://glutenfreeonashoestring.com/old-fashioned-gluten-free-cornbread/" target="_blank"> innen</a> szereztem, de magam alakítottam át endometriózis diéta-kompatibilissé.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-22743385356226754192013-12-14T05:15:00.000-08:002013-12-14T05:15:56.274-08:00ROZMARINGOS GRILLEZETT GOMBA BARNARIZZSEL1 evőkanál olívaolaj <br />
1 bögre barnarizs<br />
2 bögre forró víz<br />
1/2 kis fej vöröshagyma<br />
1 kiskanál só<br />
<br />
Megpucolom és félbevágom a vöröshagymát. <br />
Az olívaolajat egy lábasban felmelegítem (tűzhely legmagasabb fokozatán), ráborítom a bögrényi barnarizst és átkeverem, hogy az olaj mindenhol bevonja. <br />
Közben vizet forralok a vízforralóban.<br />
Amint a rizs átmelegedett - de nem kapta meg a tűz -, a bögrével kimérek rá két bögrényi forró vizet és átkeverem a rizst. A tűzhely lángját leveszem 1-esre vagy 2-re.<br />
Megsózom a kiskanál sóval, még egyszer (utoljára) átkeverem az egészet, és a tetejére rádobom a fél fej vöröshagymát.<br />
<br />
<br />
1 doboz aprószemű csiperkegomba<br />
4 evőkanál olívaolaj<br />
1 evőkanálnyi morzsolt rozmaring<br />
1 teáskanál só<br />
3-4 gerezd fokhagyma<br />
<br />
A gombát átmosom jó előre, hogy alaposan le tudjon csepegni (ha vizes marad, akkor csak párolódik, de nem sül).<br />
A fokhagymát megpucolom és felszeletelem vagy kisebb darabokra vágom. <br />
Egy mély tűzálló tálban összekeverem az olívaolajat, a rozmaringot, a sót és a fokhagymát. <br />
Beleborítom a gombát és egy szilikonspatulával jó alaposan átforgatom, hogy mindenhol bevonja a fűszeres olaj.<br />
Sütőben 30 perc alatt, 180 fokon megsütöm. A gomba meg is sül, de levet is ereszt, ami illik a rizs mellé.<br />
<br />Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-80994846460859409822013-08-16T06:33:00.003-07:002013-08-16T06:33:35.724-07:00RÉM EGYSZERŰ ÉS FINOM ZABPALACSINTA20 dkg zabpehely<br />
5 dl folyadék: fele tej, fele víz (pl szénsavas ásványvíz)<br />
1 tojás<br />
1 teáskanál cukor<br />
étolaj a sütéshez <br />
<br />
A turmixgépbe beletesszük a folyadékot, a tojást, a zabpelyhet és a cukrot, jól kikavarjuk. Állni hagyjuk kicsit, hogy a zabpehely megszívja magát.<br />
<br />
Serpenyőben olajat hevítünk, 5-ös fokozaton sültek legszebben a palacsinták (elektromos tűzhely, 6 fokozatú). Egy kisebb merőkanálnyi tészta elég egy palacsintához.<br />
<br />
Ált. 2 palacsinta között kell újraolajozni.<br />
<br />
Érdemes a turmix poharában hagyni a tésztát, mert hamar elkezd besűrűsödni a tészta, ilyenkor kis vízzel higítható.<br />
<br />
Kb 15 palacsinta lesz ennyi tésztából. Nagyon laktató! <br />
<br />Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-39830317554014469482013-08-02T01:55:00.002-07:002013-08-02T01:58:19.454-07:00JOGHURTTORTA2 nagy doboz natúr joghurt<br />
2 nagy zacskó Zselatin fix<br />
<br />
10 evőkanál cukor<br />
<br />
2,5 dl tejszín<br />
gyümölcs (málna, eper, stb)<br />
<br />
A joghurtot a zselatin fix-szel lábasban kevergetve felmelegítem, de nem forralom.<br />
<br />
Hozzáadom a cukrot és elkeverem, félreteszem hűlni.<br />
<br />
A tejszínt felverem (cukor nélkül!) és összevegyítem a zselatinos joghurttal.<br />
<br />
Tálkákba adagolom, beledobálom a gyümölcsöt és hűtőben hagyom kihűlni.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-74232120289952447162012-03-28T06:57:00.003-07:002012-03-28T07:21:41.065-07:00GLUTÉNMENTES RÉPATORTARecept <a href="http://glutenfreecooking.about.com/od/glutenfreecakerecipes/r/glutenfreecarrotcake.htm">innen</a><br /><br />Mérőedénynek egy ramekint használtam, így az őzgerincformába kényelmesen belefért a tészta.<br /><br />Hozzávalók:<br /><br />2 tojás<br />1 csésze cukor<br />3/4 csésze étolaj<br />1 evőkanál vaníliakivonat<br /><br />1/2 csésze kukoricaliszt<br />1/2 csésze rizsliszt<br />1 csapott teáskanál sütőpor<br />1 csapott teáskanál fahéj<br />1 csipet só<br /><br />3 csésze reszelt répa<br /><br />A tojásokat és a cukrot gépi habverővel jó habosra kikeverem. Hozzáadom a vaníliakivonatot és az olajat is.<br />A száraz összetevőket jól összekeverem és hozzáadom a nedves összetevőkhöz, géppel jól kikeverem.<br />Hozzákeverem a reszelt répát.<br />Előmelegített sütőben kb 40-45 percig sütöm 180 fokon.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-3477188002080561402011-07-16T06:56:00.000-07:002011-07-16T06:59:48.955-07:00COLESLAW / MAJONÉZES KÁPOSZTASALÁTAHozzávalók:<br />1 kis fej káposzta (3/4 nagy fej káposzta)<br />4 répa<br />1 nagy vöröshagyma<br />2 nagy alma<br />1/2 doboz majonéz<br />1 nagy doboz tejföl<br />kis tej<br />5-6 evőkanál méz<br />fehérbors<br />1/2 citrom leve<br /><br />A répát és az almát lereszeljük (robotgép reszelőfeltéte), a káposztát és a hagymát legyaluljuk (robotgép vékony szeletelőfeltéte).<br />A majonézt, tejföl, löttyentésnyi tejet, mézet, borsot, citromlevet összekeverjük.<br />A majonézes keverékhez adjuk a zöldséget.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-28794748202954843812011-07-15T00:45:00.000-07:002011-07-15T00:56:57.103-07:00DONUT / FÁNKHozzávalók<br /><br />1 közepes krumpli<br />2 bögre liszt<br />1 bögre tej<br />1 tasak instant élesztő / 1/2 kocka friss élesztő<br />1/4 bögre cukor<br />csipet só<br /><br />olaj a sütéshez<br /><br /><br />A krumplit megmossuk, villával megszurkáljuk (valójában hegyes késsel egyszerűbb, nem tudom, miért szokták villával) és 5 percre beteszem a mikróba legmagasabb fokozaton.<br />A krumpli 5 perc alatt puhára fő (bámulatos, ezért imádom az amerikai recepteket).<br />Meghámozom és villával vagy krumplinyomóval szétnyomkodom.<br />A tejet meglangyosítom a mikróban (45 másodperc kb), ne legyen se hideg, se forró. Teszek bele egy csipet cukrot és hozzáöntöm az élesztőt, hagyom felfutni. Akkor jó, ha már kicsit habos/krémes a teteje.<br />A robotgépre rárakom a dagasztókart. Beleöntöm a tálba a lisztet, rá a csipet sót, bele a szétnyomkodott krumplit, és rá az élesztős tejet, majd 1-es fokozaton elkezdem gyúrni, ha összeállt, 2-es fokozaton simára dagasztom. Elég kemény, nem ragadós tésztának kell lennie.<br />Ha ez kész, két opció van: vagy rögtön kinyújtom, kiszaggatom, kisütöm, vagy egy konyharuhával letakarva hagyom kelni 1-3 órát. Az előbbi a gyors opció, az utóbbi a finomabb opció.<br />Bármelyiket is választom, a következő lépés az, hogy liszttel megszórt deszkán kinyújtom 1-2 ujjnyi vastagra a tésztát és kiszaggatom (lehet minifánk-méretűre, vagy nagy fánk méretűre kiszúrva a közepét, így kapunk lukas fánkot - a közepét is kisütjük, abból minifánk lesz).<br />Bő, 2-3 ujjnyi olajat melegítek egy lábasban, 4-es fokozaton. A hőfokot úgy tesztelem, hogy a tésztáből egy pici darabot beledobok: ha pezsegni kezd, dagad és lassan barnul, jó az olaj hőfoka.<br />Nem szabad, hogy túl forró legyen, mert a fánk megég és nem sül át, de a túl hideg sem jó, mert a fánk nem sül meg időben és magába szívja az olajat.<br />A fánkokat beletesszük az olajba, ha látjuk, hogy már barnul a szélük, megfordítjuk és aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük.<br />A recept erről az oldalról, ami szerintem kamu és reklám, de a recept azért bevált: <a href="http://www.secretdonutrecipe.com/Site/Secret_Donut_Recipe.html">http://www.secretdonutrecipe.com/Site/Secret_Donut_Recipe.html</a>Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-6436125353285328462011-07-15T00:37:00.000-07:002011-07-15T00:42:15.304-07:00ZÖLDBABFŐZELÉKHozzávalók<br /><br />1/2 kg zöldbab<br />1 fej hagyma<br />2-3 gerezd fokhagyma<br />2 dl tejszín<br />2 dl tejföl<br />2 evőkanál liszt<br />1-2 babérlevél<br />3-4 szem bors<br />só<br />ecet<br /><br />A zöldbabot megpucolom (megmosom, levágom a két végét és 2-3 centis darabokra vágom őket). A hagymát megpucolom és apróra vágom. A fokhagymát szintén megpucolom és apróra vágom, vagy fokhagymanyomóval áttöröm.<br />Felteszem a zöldbabot főni annyi vízben, amennyi ellepi, a babérlevéllel, sóval, borssal, apróra vágott hagymával és fokhagymával.<br />Amikor már megpuhult, a tejszínt és tejfölt elkeverem a liszttel csomómentesre egy mély tálban (villával vagy habverővel), és teszek hozzá egy merőkanállal a zöldbab főzővizéből. Ezzel is kikeverem, majd teszek hozzá még egy merőkanállal a vízből, és ezzel is kikeverem, majd ezt a habarást visszaöntöm a zöldbabhoz és forralok rajta egyet. A tűzről levéve teszek bele egy kiskanál ecetet.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-77604081317610820762011-07-15T00:32:00.000-07:002011-07-15T00:43:50.980-07:00KRUMPLIFŐZELÉKHozzávalók:<br />2 dl tejszín<br />2 dl tejföl<br />1/2 kg krumpli<br />1 fej hagyma<br />2 púpozott evőkanál liszt<br />1-2 babérlevél<br />1-2 csipet majoranna<br />3-4 szem feketebors<br />só<br />ecet<br /><br />A krumplit meghámozom, felkockázom vagy felkarikázom. A hagymát is megpucolom és apróra vágom.<br />A megpucolt, felkockázott / felkarikázott krumplit felteszem főni annyi vízben, amennyi épp ellepi az apróra vágott hagymával együtt. Teszek bele egy kanál sót, 1-2 babérlevelet, kis majorannát, borsot.<br />Amikor a krumpli már puhul, de még nem esik szét, a tejfölt és a tejszínt egy nagy tálban elkeverem a liszttel csomómentesre (villával vagy habverővel), és hozzáadok egy merőkanállal a krumpli főzővizéből. Ezzel is csomómentesre keverem, majd hozzáadok még egy merőkanállal a vízből, és azzal is kikeverem. Ezt a habarást visszaöntöm a krumplihoz és forralok rajta egyet. Lehúzom a tűzről és egy kiskanálnyi / evőkanálnyi ecetet keverek bele (ecettel óvatosan, megszaladhat).Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-77373453419583027842011-06-25T00:07:00.000-07:002011-06-25T00:12:01.169-07:00JOGHURTOS SÜTIHozzávalók<br />1 doboz (pohár) joghurt/kefír/tejföl/tejsavó<br />1/2 doboz étolaj<br />1 doboz kristálycukor<br />1 doboz finomliszt<br />1 doboz rétesliszt<br />1 tojás<br />1 sütőpor<br />egy kanál vaníliakivonat<br />meggy/dió/barack/más gyümölcs<br /><br />Az összes hozzávalót összekeverjük, beleöntjük egy tepsibe, rádobáljuk a gyümölcsöt és 180 fokon tűpróbáig sütjük (kb 20 perc).Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-21609379601646767192011-06-24T23:53:00.000-07:002011-06-24T23:57:45.199-07:00SÜLT PAPRIKÁS TORTILLAHozzávalók:<br />1 kaliforniai paprika<br />1 paradicsom<br />reszelt sajt<br />tejföl<br />csili<br />opcionálisan fajita szósz<br />opcionálisan babpüré (főtt bab vagy babkonzerv villával/aprítóval pürésítve)<br />opcionálisan avokádó, guacamole<br />2-3 tortilla<br /><br />A paprikát vékony csíkokra vágjuk és egy evőkanálnyi forró olajban, serpenyőben megsütjük, időnként kavarva rajta egyet. A paprika héja meg fog feketedni/barnulni, ez ne ijesszen meg senkit.<br />A paradicsomot felkockázzuk.<br />A tortillát megkenjük egy kanálnyi tejföllel, megszórjuk a csilivel, rádobunk sült paprikát, arra szórunk reszelt sajtot, a végén ráteszünk a felkockázott paradicsomból.<br />Olé.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-61587443873204907862011-05-20T03:26:00.000-07:002013-08-02T01:49:49.732-07:00SAJTTORTA (CHEESECAKE)<span style="font-weight: bold;">Hozzávalók:</span><br />
<br />
20 dkg teljes kiőrlésű vajas keksz (pl. <a href="http://www.yopi.de/image/prod_pics/5050/e/5050603.jpg">ilyen</a>)<br />
10 dkg vaj<br />
<br />
3 doboz Pic Frisch Classic sajt /Lidl/, <a href="http://img230.imageshack.us/img230/1227/quesot.jpg">így néz ki</a>1 dl tejszín<br />
10 dkg cukor<br />
2 evőkanál vaníliakivonat<br />
3 tojás<br />
<br />
A kekszet robotgépben ledaráljuk. A vajat mikróban megolvasztjuk - kb 2 perc. Összekeverjük a kekszmorzsával és a tortaformába lapogatjuk, úgy, hogy a forma oldala is be legyen fedve. A tömörítéshez egy pohár alját is használhatjuk.<br />
<br />
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. <br />
<br />
Robotgépben kikeverjük a krémsajtot a tejszínnel, cukorral és vaníliával, majd egyenként a tojásokat is hozzáadjuk. Ezt a keveréket beleöntjük a formába, rá a morzsára.<br />
<br />
Betesszük a sütőbe, ahol 15 percig 180 fokon sütjük, majd levesszük a hőfokot 160 fokra, és tovább sütjük 30 percig.<br />
A formában hagyjuk kihűlni, 1 óra múlva már szeletelhető.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-71967768283966806252011-05-20T03:15:00.000-07:002011-05-20T03:23:07.629-07:00PSZEUDO-QUICHE ÉS SPENÓTOS QUICHE<span style="font-weight: bold;">Hozzávalók:</span><br /><br />1 csomag leveles tészta<br />2-3 tojás<br />2 dl tejszín<br />krémsajtok, reszelt sajt<br />őrölt fehérbors<br />őrölt szerecsendió<br /><br /><span style="font-style: italic;">a spenótos verzióhoz:</span><br />1 csomag mirelit spenót<br />2-3 gerezd fokhagyma<br />só<br /><br /><span style="font-weight: bold;">QUICHE</span><br /><br />A tésztával kibélelem a quiche formát, úgy, hogy a forma szélei is fedve legyenek. Ehhez először állni hagyom pár percig a tésztát, hogy kellően puha legyen. Kiszabok egy négyzetet a tésztából, ez kerül a forma aljára, majd a széleire csíkokat és háromszögeket szabok és összenyomkodom a széleket.<br />A tojásokat és a tejszínt összekeverem egy tálban, a sajtokat és fűszereket is belekeverem.<br />Ezt a keveréket a tésztára öntöm.<br />Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütöm, míg aranybarna nem lesz a teteje.<br /><br /><br /><span style="font-weight: bold;">SPENÓTOS QUICHE</span><br /><br />1 csomag mirelit spenótot felengedek, összekeverem 2-3 gerezd szétnyomott fokhagymával, kis sóval.<br />Ezt a masszát a tésztára simítom, majd ráöntöm a tejszínes-tojásos keveréket.<br />Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütöm, míg aranybarna nem lesz a teteje.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-77937971694855879192011-05-20T03:10:00.000-07:002011-05-31T11:57:32.179-07:00KEFÍR, AVAGY KEFÍRGOMBA-PROJEKT1 evőkanál kefírgomba<br />2-3 dl tej<br /><br />A kefírkészítéshez 2-3 decis befőttesüvegeket használok. 1 evőkanálnyi hideg vagy kézmeleg vízzel lemosott kefírgombát az üveg aljára teszek. Ehhez műanyag kanalat használok, a gomba nem szereti a fémet. Leöntöm hideg vagy szobahőmérsékletű tejjel. Rácsavarom a fedőt és letakarva hagyom kb 10-12 órán keresztül. Ekkor kicsit felkavarom műanyag kanállal. Rá egy órára leszűröm műanyag szűrőn keresztül, a tál felett rázogatva a szűrőt. A szűrő lukai max 2-3 mm-esek legyenek, hogy fennakadjon a gomba. Az üvegeket elöblítem, a gombát is leöblítem, és kezdem az elejétől.<br /><br />update:<br />5 dl-es üvegeket használok, továbbra is 1 púpozott evőkanálnyi gombához, így 24 órás kefírem van. Felkavarni is csak közvetlenül szűrés előtt kavarom fel a kefírt.<br />A sötét, a meleg és a kevés tej/sok gomba arány gyorsítja a kefírkészítést, a hideg, a világos, a sok tej/kevés gomba arány lassítja.<br />Hűtőben hideg vízben hetekig eláll a kefírgomba.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-18888380238000105872011-05-20T03:04:00.000-07:002011-05-20T03:09:39.703-07:00FŐTT LENCSE ÉS LENCSEFASÍRT<span style="font-weight: bold;">Hozzávalók</span><br /><br /><span style="font-style: italic;">A főtt lencséhez:</span><br />20 dkg lencse<br />0,5 liter víz<br />kávéskanál só<br />3-4 szem feketebors<br />1 babérlevél<br /><br />A hozzávalókat belehelyezzük a kuktába, 15 perc alatt kész.<br /><br /><span style="font-style: italic;">A lencsefasírhoz:</span><br />2 tojás<br />4 kis fej hagyma<br />csipet kakukkfű<br />8-10 dkg zsemlemorzsa (2-3 marék)<br />olaj a sütéshez<br /><br />A hagymát apróra vágjuk, kis olajon megpároljuk.<br />A főtt lencsét villával összetörjük egy nagy tálban, hozzáadjuk a tojásokat, a párolt hagymát, a kakukkfüvet és a zsemlemorzsát. Fasírtokat formázunk és olajban kisütjük.<br />Ha hamar kivesszük az olajból, puha marad, ha kicsit tovább sütjük, a lencse egész ropogósra sül.Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2535466279492890397.post-50162897707722890622011-05-17T23:56:00.000-07:002011-05-18T00:52:11.116-07:00BODZASZÖRP ÉS MENTÁS BODZASZÖRP<!--[if gte mso 9]><xml> <w:worddocument> <w:view>Normal</w:View> <w:zoom>0</w:Zoom> <w:punctuationkerning/> <w:validateagainstschemas/> <w:saveifxmlinvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:ignoremixedcontent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:alwaysshowplaceholdertext>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:compatibility> <w:breakwrappedtables/> <w:snaptogridincell/> <w:wraptextwithpunct/> <w:useasianbreakrules/> <w:dontgrowautofit/> </w:Compatibility> <w:browserlevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:latentstyles deflockedstate="false" latentstylecount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p class="MsoNormal">Hozzávalók:</p> <p class="MsoNormal"> 3 l víz<br /></p> <p class="MsoNormal">30 bodzavirág<br /></p> <p class="MsoNormal">3 citrom leve kifacsarva, a héját nem tenném bele, ha rákkeltő anyaggal kezelt<br /></p> <p class="MsoNormal">2-3 kg kristálycukor ízlés szerint, 1 kg felolvadása után kóstolgassuk és úgy tegyünk bele még, ha szükséges<br /></p> <p class="MsoNormal">3 dkg citromsav</p><p class="MsoNormal">1-2 dkg borkősav</p><p class="MsoNormal">(tehát 10 virághoz számítsunk 1 liter vizet, 1 citrom levét, max. 1 kg cukrot - de inkább kevesebbet -, 1 dkg citromsavat és egy kevés borkősavat)<br /></p><p class="MsoNormal"><br /></p><p class="MsoNormal">Szép tiszta bodzavirágokat szedünk, eső után a legjobb. Virágaival lefelé beleteszem egy nagy, 5 literes befőttesüvegbe, ráöntöm a hideg vizet és a citrom levét, fakanállal kicsit lenyomkodom, konyharuhát kötök a tetejére, és hűvös helyen állni hagyom 2 napig. Időnként megkeverem.</p><p class="MsoNormal">2 nap után leszűröm egy sűrű organza anyagon keresztül egy fazékba, jól kicsavarva a ruhában a virágokat. Még hidegen belekeverem a cukrot és a citromsavat és borkősavat, amikor a cukor felolvadt, kóstolgatom, hogy elég savanykás-e, elég édes-e.</p><p class="MsoNormal">Felfőzöm a szörpöt, és forrón fémtetős üvegekbe töltöm. Én előtte mosogatógépben, magas hőfokon elmostam az üvegeket és a tetőket, így kigőzölve őket.</p><p class="MsoNormal">Szárazdunsztban hagyom kihűlni az üvegeket, így tartósítva a szörpöt.</p><p class="MsoNormal"><br /></p><p class="MsoNormal">A szörp felét borsmentával ízesítettem: forraláskor teatojásba tettem egy nagy kanálnyi borsmentateát, és azzal főztem fel a szörpöt. Ikeás, rugós teatojást használtam, a nyelét ráfűztem egy fakanál nyelére, így lógattam bele a szörpbe.<br /></p><p class="MsoNormal"><br /></p> <p class="MsoNormal"> </p> <p class="MsoNormal"><span style=""> </span></p>Szabó Julihttp://www.blogger.com/profile/04939221647933396354noreply@blogger.com0