Friday, July 15, 2011

DONUT / FÁNK

Hozzávalók

1 közepes krumpli
2 bögre liszt
1 bögre tej
1 tasak instant élesztő / 1/2 kocka friss élesztő
1/4 bögre cukor
csipet só

olaj a sütéshez


A krumplit megmossuk, villával megszurkáljuk (valójában hegyes késsel egyszerűbb, nem tudom, miért szokták villával) és 5 percre beteszem a mikróba legmagasabb fokozaton.
A krumpli 5 perc alatt puhára fő (bámulatos, ezért imádom az amerikai recepteket).
Meghámozom és villával vagy krumplinyomóval szétnyomkodom.
A tejet meglangyosítom a mikróban (45 másodperc kb), ne legyen se hideg, se forró. Teszek bele egy csipet cukrot és hozzáöntöm az élesztőt, hagyom felfutni. Akkor jó, ha már kicsit habos/krémes a teteje.
A robotgépre rárakom a dagasztókart. Beleöntöm a tálba a lisztet, rá a csipet sót, bele a szétnyomkodott krumplit, és rá az élesztős tejet, majd 1-es fokozaton elkezdem gyúrni, ha összeállt, 2-es fokozaton simára dagasztom. Elég kemény, nem ragadós tésztának kell lennie.
Ha ez kész, két opció van: vagy rögtön kinyújtom, kiszaggatom, kisütöm, vagy egy konyharuhával letakarva hagyom kelni 1-3 órát. Az előbbi a gyors opció, az utóbbi a finomabb opció.
Bármelyiket is választom, a következő lépés az, hogy liszttel megszórt deszkán kinyújtom 1-2 ujjnyi vastagra a tésztát és kiszaggatom (lehet minifánk-méretűre, vagy nagy fánk méretűre kiszúrva a közepét, így kapunk lukas fánkot - a közepét is kisütjük, abból minifánk lesz).
Bő, 2-3 ujjnyi olajat melegítek egy lábasban, 4-es fokozaton. A hőfokot úgy tesztelem, hogy a tésztáből egy pici darabot beledobok: ha pezsegni kezd, dagad és lassan barnul, jó az olaj hőfoka.
Nem szabad, hogy túl forró legyen, mert a fánk megég és nem sül át, de a túl hideg sem jó, mert a fánk nem sül meg időben és magába szívja az olajat.
A fánkokat beletesszük az olajba, ha látjuk, hogy már barnul a szélük, megfordítjuk és aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük.
A recept erről az oldalról, ami szerintem kamu és reklám, de a recept azért bevált: http://www.secretdonutrecipe.com/Site/Secret_Donut_Recipe.html

No comments:

Post a Comment